Stichting Vocaal Herenensemble Maatwerk

'Werk van maten onder elkaar'


Over ons

Geen van de zangers van Vocaal Herenensemble 'Maatwerk' had vijf jaar geleden kunnen dromen dat er ooit een vocaal herenensemble zou opgericht worden. Toen na een kamerkoorproject in 2012 het zingen voor een aantal zangers dreigde te eindigen, werd dirigent Ad van de Wege gevraagd of er een mogelijkheid bestond dat er wekelijks met een paar heren gerepeteerd kon worden. Zo begon het ensemble met drie heren op een zolderkamer. Toen het bescheiden groepje zangers werd gevraagd om ergens op te treden en de reacties uitermate positief waren, proefde de groep dat er veel mogelijk was. In de tijd die hierop volgde, groeide de groep uit tot een achttal heren die onder de naam van Vocaal Herenensemble 'Maatwerk' ( werk van maten onder elkaar ) verder ging. De koorzangers van Maatwerk komen uit geheel Zeeuws-Vlaanderen en ook net van over de grens uit Belgisch Vlaanderen. 

Voor musicus en dirigent Ad van de Wege is de kwantiteit van de groep minder belangrijk, het gaat over de kwaliteit en de verfijning die het ensemble neerzet. Het repertoire van het ensemble is zeer gevarieerd; van renaissance tot hedendaagse muziek, van religieuze tot profane koormuziek, waarbij de nadruk voornamelijk ligt op het a capella zingen. Aangezien de groep bescheiden van grote is, wordt er van de zangers veel geëist. Zo moeten de zangers over gedegen zangervaring beschikken en buiten de repetities om geheel zelfstandig kunnen studeren. 

In het afgelopen jaar trad Maatwerk met grote regelmaat op in Nederland en Vlaanderen ( koffieconcerten, kerstconcerten, marktconcerten, het opluisteren academische zittingen, kerkdiensten, etc.) Dit jaar werd het koor uitgenodigd om in 2019 weer een aantal concerten in het buitenland ( waaronder Roemenië ) te gaan verzorgen. De positieve reacties van het publiek stimuleren de zangers van Maatwerk om de 'lat' steeds hoger te leggen.

 Inmiddels is de thuishonk van het ensemble de meer dan 1000 jaar oude Sint-Baafskerk van Aardenburg geworden.Hier repeteert de groep wekelijks op woensdagavond. Met grote regelmaat kunt u Maatwerk ook beluisteren in de Sint-Baafskerk

 

Ons team

Ad van de Wege

Ad van de Wege

Positie Dirigent, bariton

Over Als musicus ben ik reeds jaren actief in de muziekwereld. Ik heb veel koren geleid, maar Maatwerk is voor mij bijzonder, omdat het een herenensemble betreft met "maten". Het is een "werk van maten" onder elkaar. Ik heb een ruim repertoire waaruit we prachtige muziek kunnen halen. Het groepje mannen is ontstaan uit een ander projectkoor van me "Capella Musicale". Een aantal van de mannen vroeg me of we na het stopzetten van dit projectkoor niet gewoon konden blijven verder zingen. Eerst op mijn zolderkamer, maar naarmate de groep groter werd, zijn we verhuisd naar de consistorie in de St. Baafskerk. Een prachtige locatie. Maatwerk geeft me energie en voldoening, ik kan er mijn creatieve ei in kwijt.

Willy Waumans

Willy Waumans

Positie Tenor

Over Ik ben op mijn 8e jaar als sopraantje in een jongenskoor gegaan en ik zing nog steeds, en nu als tenor. Momenteel zing ik 14 jaar in het Kamerkoor "Muzenisse" in Stekene (waarvan ik voorzitter ben), ik zing al 65 jaar heel fanatiek Gregoriaans, ook zing ik in een koor in Vlissingen de maandelijkse "Evensongs" en natuurlijk zing ik met veel plezier in "Maatwerk" !! Welnu, ik zing al zovele jaren met veel plezier en ook speel ik heel fanatiek (ook al 63 jaar !!) Hoorn in twee verschillende harmonieorkesten en een Koper-ensemble dus ik ben zowat ELKE dag met muziek bezig. Ik zeg wel eens : voor mij is muziek een GOEDAARDIG VIRUS !!! Maatwerk is voor mij , zoals onze naam al zegt, een clubje "goeie maten" van elkaar. Ik hoop nog erg lang deel te mogen uitmaken van dit clubje.

Ronny de Brouwer

Ronny de Brouwer

Positie Bas

Over In 1998 ben ik begonnen met zingen in een mannenkoor. Zingen is voor mij een soort uitlaatklep, maar de uitdaging om met een kleine groep mannen ons publiek te vermaken en soms te ontroeren daar doe ik het voor, en als het kan nog lang. De saamhorigheid van het ensemble en ons repertoir maakt Maatwerk voor mij bijzonder en onderscheidend. In enkele woorden : Maatwerk is mijn passie!!

Ron Vermorken

Ron Vermorken

Positie Bas

Over In de begin jaren tachtig ben ik begonnen met zingen. Het was een gelegenheidskoor en ik vond het gelijk leuk om te doen. Al snel bleek dat ik veel lager dan de rest zong, maar ik kon geen noot lezen. Men classificeerde mij als een "bas" en die konden ze wel gebruiken in een "echt" koor. Dus naar een gerenommeerd koor met een dirigent. Nou die had veel werk aan me want ik zong hard en wist nauwelijks het verschil tussen een halve en hele toonsafstand. Als ik fout zong trok ik iedereen mee de afgrond in. Dus muziekles en zanglessen volgen was het dringende advies om een zangcarrière op te kunnen bouwen. Tijdens de zanglessen is vastgesteld dat ik van nature over een uitzonderlijk diepe zangstem beschik en deze lage bassen noemt men " basso profundo" of een octavist. Dit heeft wel als nadeel dat ik niet hoog kan zingen Ik zing graag omdat ik daar veel ontspanning en voldoening uit kan halen. Bij het zingen gaan veel emoties door je heen omdat ik altijd de emotie van de muziek voel en volg. Daar zit zo ontzettend veel in en is haast onuitputtelijk. Na een avond stevig repeteren of een concert ben ik als herboren. Ik ben sinds 2015 lid van Maatwerk. Omdat het een herenensemble betreft, worden de mannenstemmen wat extremer ingevuld dan in een gemengd koor. Ik vind dat ik als lage bas dan ook beter tot mijn recht kom en Ad past indien nodig de baspartij aan mijn stem aan. Daarnaast is het zingen met de leden van Maatwerk ook echt "maat" werk. Het is een hechte vriendenclub die samen willen musiceren en er echt iets van willen maken. Gedreven en streven naar perfectie. We zijn recht voor zijn raap en er is geen gezever. Een lach en traan, dit zit bij de maten dicht bij elkaar. Binnen Maatwerk is er veel ruimte om je verder te kunnen ontplooien en Ad is niets te veel om ons naar een hoger plan te tillen.

Dick de Pooter

Dick de Pooter

Positie bariton

Over Ik ben als zestienjarige begonnen met zingen in een jongerenkoor. Ondertussen is zingen een deel van mijn leven geworden en krijg ik er veel positieve energie van. Maatwerk is voor mij bijzonder om dat het samen optrekken is in een prima sfeer met veel respect voor elkaar. Gewoonweg super!

Jan van Doeselaar

Jan van Doeselaar

Positie Bas

Over Ik zing al van mijn 23ste in koren en kleine ensembles. Door omstandigheden ben ik er een tijdje uit geweest. Toen Dick de Pooter me vroeg om eens te komen luisteren naar Maatwerk en eventueel mee te repeteren heb ik daar gehoor aan gegeven. Ik hoorde de mannen van 'Maatwerk' voor het eerst in de Sint Baafskerk te Aardenburg en maakte daar kennis met dirigent Ad van de Wege. De woensdag daarop heb ik een repetitie bezocht en ben ik sindsdien elke week terug gegaan. Maatwerk is een leuke groep mannen, die allemaal heel graag zingen en ook nog lol kunnen maken. We hebben geen kapsones, maar doen ons uiterste best om het beste uit de fantastische muziek te halen. We houden ervan om uitdagingen aan te gaan. Daarbij vind ik zingen de beste manier om adem te halen; je kunt niet zingen en chagrijnig blijven. Maatwerk is voor mij "Mooi werk".

Henk Minderhoud

Henk Minderhoud

Positie Tenor

Over Als jongste uit een gezin van zes kinderen, is het zingen er met de paplepel ingegoten. Al mijn broers en zussen waren actief lid van een zangkoor, zodat het bijna vanzelfsprekend werd dat ik ook zou gaan zingen. In ons gezin werd er veel gezongen, meestal meerstemmig, zodat het zingen in een koor er al vroeg in zat. Ik ben begonnen op mijn elfde als alt, later werd ik bariton en nu dus tenor. Via diverse koren in Nederland en België ben ik bij het projectkoor gekomen waaruit 'Maatwerk' is ontstaan. Hier voel ik mij echt wel thuis, een grote variatie in stijlen en koorwerken. Onze dirigent Ad, weet telkens weer iets te vinden of te arrangeren, waardoor het geen enkel moment een sleur wordt. Dat hierbij het contact van de groep onderling ook een rol speelt, spreekt vanzelf. Er wordt op zijn tijd best eens gelachen, maar het serieuze repeteren heeft toch prioriteit. Voor mij is Maatwerk een groep vrienden geworden, waar ik als zanger nog geruime tijd mijn plaats hoop in te nemen.

Wie zijn we?